Am desemnat castigatorul competitiei #10LaEnergie!
In urma jurizarii, competitia a fost castigata de Scoala Gimnaziala Matei Basarab din Pitesti, judetul Arges. Va multumim si va felicitam pe toti!
Suntem incantati sa anuntam ca, in urma jurizarii, competitia #10LaEnergie a fost castigata de Scoala Gimnaziala Matei Basarab din Pitesti, judetul Arges.
Aceasta a cumulat cel mai mare scor, elevii remarcandu-se in mod deosebit pentru acumularea cu succes a cunostintelor din domeniul energiei electrice.
Multumim pentru numarul foarte mare de scoli inscrise in competitia 10 La Energie.
Toate proiectele prezentate pentru Modulele educationale au demonstrat spirit aplicat, creativ, idei inovatoare si preocuparea ingenioasa pentru viitorul sustenabil al comunitatii proprii.
Acest lucru ne bucura si ne da speranta, intrucat numarul foarte mare de participanti implicati extrem de activ a demonstrat interesul pentru dezvoltarea durabila in energie, cu accent pe prezervarea resurselor si a mediului inconjurator.
Despre concurs
Competitia „10 la Energie” este organizata de Distributie Oltenia, in parteneriat cu Fundatia Progress si se desfasoara in cadrul initiativei Ucenic Electrician, un program educational care formeaza viitoarele generatii de electricieni din sudul Romaniei.
Ne concentram atentia asupra energiei viitorului si asupra dezvoltarii sustenabile a comunitatilor in care activam. Asa a luat nastere harta cu energie verde, prin care incurajam consumul de energie din surse regenerabile si oferim solutii eficiente energetic pentru comunitate. Odata cu lansarea competitiei “10 la Energie”, extindem lista institutiilor de invatamant verzi, din zona de operare, care se alimenteaza cu energie curata.
PASUL 1 - CUM TE INSCRII
(pana pe 30 aprilie)
Concursul se adreseaza tuturor scolile gimnaziale din judetele Arges, Dolj, Gorj, Teleorman, Mehedinti, Valcea si Olt. Inscrierile sunt deschise pana pe 30 aprilie completand formularul si pot fi facute de catre un singur reprezentant (profesor) al institutiei.
Scoala desemnata castigatoare va beneficia de instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice.
PASUL 2 - CE TREBUIE SA FACI DUPA INSCRIERE
(2 - 31 mai)
In urma inscrierii, profesorul coordonator (reprezentantul scolii) va primi pe e-mail un set de materiale pentru a fi parcurse impreuna cu elevii din clasele a VII-a si/sau a VIII-a, astfel:
- 4 planuri de lectii interactive (50 de minute/lectie), denumite #OraDeEnergie, care sa explice elevilor Energia pe intelesul lor. Acestea vor include o componenta teoretica (aprox. 20 de minute) si una practica (aprox. 30 de minute), vizand urmatoarele teme:
- Informatii de baza despre energie
- Electricitate
- Surse de energie
- Energie verde
- 1 test de evaluare. Dupa parcurgerea materialelor cu elevii, profesorul desemnat le va evalua copiilor cunostintele printr-un test individual.
- 1 chestionar de analiza a nevoilor energetice, completat de catre scoala.
PASUL 3 – CUM TRIMITI REZULTATELE
(pana pe 9 iunie)
Dupa finalizarea pasului 2, scolile vor trimite pe adresa energiepentrubine@cez.ro urmatoarele:
- Media testelor aplicate elevilor (evaluate prin calificative de catre profesorul coordonator)
- Testele scanate (Atentie: documentele scanate vor include numele elevilor blurate)
- Minim o fotografie care sa ateste realizarea componentei practice, pentru toate cele 4 module
- Chestionarul de analiza nevoi energetice completat de catre scoala.
Ultima zi de trimitere a materialelor este 9 iunie 2023. In functie de acestea, juriul va desemna castigatorul concursului. Scorul total per scoala va fi calculat astfel: 50% pentru componenta educationala practica si 50% pentru componenta aferenta analizei energetice. Scoala castigatoare va fi cea cu cel mai mare scor obtinut (maxim 100 puncte). Baremul complet de evaluare poate fi consultat aici, iar regulamentul aici.
Calendar competitie 10 la Energie
- 20 aprilie 2023: Lansarea inscrierilor
- 20 - 30 aprilie 2023: Inscrierea preliminara a scolilor, prin formularul de aici.
- 2 - 31 mai 2023: Derularea concursului, fiecare scoala fiind responsabila cu parcurgerea la clasa a planurilor de lectii, testarea elevilor si completarea chestionarului de nevoi energetice.
- 9 iunie 2023: Termenul final pentru a trimite dovezile pe adresa energiepentrubine@cez.ro.
- 10 – 22 iunie 2023: Jurizarea scolilor inscrise in competitie
- 23 iunie 2023: Anuntarea marelui castigator al concursului „10 la Energie”.
- 26 – 28 iunie 2023: Depunerea contestatiilor.
- 28 - 1 iulie 2023: Analiza contestatiilor si anuntul final.
Cateva dintre lucrurile pe care le vei invata la #OraDeEnergie
Modulul 1
Scurt istoric, definitii, cum folosim energia electrica, unde si de ce.
Modulul 2
Energia electrostatica, electrizarea si sarcina electrica, stocarea energiei electrice.
Modulul 3
Care sunt sursele de energie, care este cea mai accesibila sursa de energie.
Modulul 4
Tipuri de energie verde, cum ajuta mediul inconjurator, despre energia verde produsa in Romania.
Despre Ucenic Electrician
Proiectul Ucenic Electrician a fost creat in 2016, din dorinta Distributie Oltenia de a sprijini elevii care sunt la inceput de drum in meseria de electrician, oferindu-le cele mai bune conditii pentru a face performanta in domeniu. La absolvirea celor trei ani de scoala profesionala cu profil electric, elevii formati in cadrul programului Ucenic Electrician vor detine cunostinte solide din domeniu, teoretice si practice, pentru integrarea pe piata muncii si pentru angajarea in Distributie Oltenia sau in oricare alta companie de profil. 76 de absolventi ne-au trecut pragul in perioada 2019-2022, in cadrul unui internship platit de 6 luni, iar 44 dintre acestia sunt deja angajati in Distributie Oltenia sau la companiile partenere.