Clubul de Practica

Incepand din 2021, toate cele 7 licee Ucenic Electrician beneficiaza de energie verde datorita initiativei de a monta cate o centrala de panouri fotovoltaice in valoare de aproximativ 15 000 euro/liceu. Aceasta initiativa este o investitie pe termen lung, care a inclus si sustinerea unor cursuri pe tema energiei verzi, cu sprijinul Fundatiei Progress. Astfel, promovam beneficiile energiei solare si crestem responsabilitatea fata de mediu, viziune care a inspirat si lansarea Clubului de Practica.

Ideea care sta la baza acestui proiect este aceea ca meseria de electrician evolueaza odata cu noile tehnologii, iar tinerii au nevoie de cat mai multe oportunitati de a se adapta schimbarilor si de a-si depasi limitele.

Ce le oferim Ucenicilor prin Clubul de Practica?

• Ocazia sa lucreze impreuna in echipe de 4-6 elevi la proiecte pe care ei le aleg, in domeniul energiei verzi

• Dezvoltare digitala, asigurata prin doua componente: o parte de circuite electrice si electronica si una de automatizare, prin programare de baza

• Suport pentru dezvoltarea competentelor tehnice, din partea expertilor Fundatiei Progress: realizarea unor circuite electrice dupa o schema, scrierea de cod in programul Arduino, etc.

• Suport pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, din partea celor 7 mentori Distributie Oltenia: planificarea si organizarea muncii in echipa, capacitatea de a rezolva probleme, realizarea unor clipuri video de prezentare a proiectelor tehnice, imbunatatirea abilitatilor de comunicare, inclusiv prin prezentarea proiectelor in fata unui public, etc.

• Un kit de lucru oferit fiecarei echipe, care permite realizarea practica a zeci de idei. Kiturile sunt compuse din:

–  un kit Arduino Uno R3 – starter kit

–  pachet 45 de senzori pentru dezvoltarea de proiecte Arduino

–  minipanou celule fotovoltaice pentru Arduino

–  un regulator voltaj pentru modulul Arduino

 

In luna iulie 2021, ideile reiesite au fost recompensate cu burse tehnice și premii In valoare de peste 12 500 EURO. De asemenea, ideile finaliste au fost prezentate la Targul National dedicat proiectului – eveniment online care a reunit aproximativ 200 de vizitatori din liceele partenere. In urma evaluarii, juriul format din 3 reprezentanti Distributie Oltenia si un membru al Fundatiei Progress a acordat urmatoarele premii:

  • Echipa Restart Energy (Pitesti)Premiul pentru Prezentare, acordat pentru realizarea unui sistem de securitate bazat pe cartela cu afisaj digital, precum si pentru modul in care au prezentat componentele folosite, modul de functionare si etapele din procesul de creatie.
  • Echipa Razboinicii (Pitesti)Premiul pentru Complexitate, acordat pentru realizarea unui sistem fotovoltaic care urmareste lumina solara, in functie de pozitia soarelui. Acesta s-a remarcat prin buna gestiune a firelor si a componentelor ascunse sub panou, rezultand, astfel, un proiect compact.
  • Echipa Ucenicii Electricieni (Drobeta-Turnu Severin) – Premiul pentru Energie Verde, obtinut pentru construirea unui sistem de securitate bazat pe cartela. Proiectul a inclus un numar redus de componenete, economisind consumul de energie și oferind posibilitatea alimentarii din surse alternative.
  • Echipa Electric Team (Ramnicu Valcea) – Premiul pentru Creativitate, acordat pentru realizarea unui cronometru digital, care ar putea fi folosit in viitor pe post de priza digitala.
  • Echipa Green Light Electric (Targu Jiu) – Premiul pentru Impact, castigat pentru finalizarea unui sistem de control al unui motor trifazic prin telecomanda si cartela, imbinand tehnologia Arduino cu elemente externe precum convertizorul de frecventa. Avantajul acestui proiect a constat in usurinta aplicarii acestuia in actionarea unor elemente care au la baza motoare de forta (ex: o usa de garaj).
  • Echipa Electricienii Viitorului (Alexandria) – Marele premiu, obtinut pentru constructia unui sistem de casa inteligenta in miniatura. Proiectul a inclus deschiderea unei usi de garaj, actionarea aerului conditionat sau a centralei, in functie de temperatura, actionarea unui sistem de udare a plantelor, precum si un senzor de aprindere a sistemului de iluminat exterior cu ajutorul unui panou fotovoltaic.