Ateliere de dezvoltare personala

Unul dintre beneficiile majore ale proiectului – atelierele de dezvoltare personala – si-a dovedit eficacitatea reusind pe parcursul anilor scolari sa schimbe atitudini si mentalitati, dar si sa le insufle tinerilor Ucenici aspiratii inalte. In cadrul atelierelor, participantii au ocazia sa lucreze si sa se dezvolte ca echipa si sa depaseasca anumite provocari impreuna, urmarind atingerea unor obiective precum: intelegerea importantei valorilor morale (colaborare, respect, incredere) in dezvoltarea personala si profesionala, intelegerea valorilor si abilitatilor care definesc un electrician profesionist, intelegerea importantei apartenentei la un grup si a comunicarii interpersonale. Prin implicarea elevilor in activitatile de educatie non-formala care stau la baza atelierelor (ex: exercitii interactive sau jocuri energizante de echipa), acestia sunt initiati intr-un proces de auto-cunoastere, de crestere a increderii/stimei de sine si a gradului de motivatie.

Chiar daca 2020 a fost un an dificil, operatorul Distributie Oltenia a continuat sa ofere bursele promise elevilor inscrisi in clasele profesionale pe care le sustine. Astfel, Distributie Oltenia a continuat sa isi recompenseze elevii implicati in programul Ucenic Electrician cu bursele lunare de 200 de lei, care au fost acordate primilor cinci elevi din fiecare clasa, bazandu-se pe notele obtinute in cadrul orelor desfasurate online.

Totodata, atelierele de dezvoltare personala s-au mutat in mediul online pentru elevii din programul Ucenic Electrician. Am continuat sa le transmitem aceleasi valori, cu sprijinul partenerilor de la Fundatia Noi Orizonturi si Asociatia ROI, oferindu-le un moment de reconectare cu colegii, un prilej de a impartasi experientele din aceasta perioada si de a ramane la fel de motivati in pregatirea pentru meseria viitorului.

Si pentru ca invatarea trebuie sa continue oriunde, indiferent de moment, in luna aprilie 2020, Ucenicii Electricieni din program au beneficiat de o alternativa de e-learning, alaturi de angajati ai Grupului CEZ in Romania si reprezentanti ai Fundatiei Progress. Astfel, timp de o luna, elevii au participat la o serie de webinarii educative, puse la dispozitie in mod gratuit, pe teme diverse: invatare online, leadership, public speaking, tehnici de vanzari sau eficienta energetica.

Activitatile extracurriculare si pregatirea pentru viitor au facut pereche buna si in 2022. Incepand din luna aprilie, am reluat atelierele de dezvoltare personala din programul Ucenic Electrician, sub o noua forma: workshop-uri interactive de improvizatie aplicata, bazate pe 3 directii principale:
 – colaborare;
 – atitudine si incredere;
 – comunicare, adaptare, flexibilitate.

Colaborarea dintre Distributie Oltenia, ADREM si EnergoBit a adus in liceele Ucenic Electrician experti financiari, intr-o perioada in care atentia la bugetul personal face diferenta intre un trai modest si unul decent. Cu sprijinul Fundatiei The Duke of Edinburgh, ucenicii s-au insusit notiuni elementare despre valoarea banului, importanta independentei financiare si au aflat tips&tricks despre cum sa fii mai chibzuit.